Είναι το ηλεκτρικό ψήσιμο υγιεινό σε σύγκριση με το αέριο και τα κάρβουνα;

By | 10 Δεκεμβρίου, 2023

Είναι το ηλεκτρικό ψήσιμο υγιεινό σε σύγκριση με το αέριο και τα κάρβουνα;

Οφέλη για την υγεία από ηλεκτρικές ψησταριές έναντι αερίου ή κάρβουνου

Το ψήσιμο στη σχάρα είναι ένας δημοφιλής τρόπος μαγειρέματος κρέατος και λαχανικών λόγω της μοναδικής τους γεύσης. Στην πραγματικότητα, το 80% των αμερικανικών νοικοκυριών έχει ψησταριά ή καπνιστή. Και πολλοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν για μη παραδοσιακά γεύματα, όπως το πρωινό ή το δείπνο της Ημέρας των Ευχαριστιών.

γενικά Το ψήσιμο στη σχάρα είναι επίσης μια υγιεινή μέθοδος μαγειρέματος. Βοηθά όσους τρώνε ευαισθητοποιημένοι για την υγεία τους να αποφεύγουν το υπερβολικό λίπος και τις θερμίδες από το ψωμί και άλλες επικαλύψεις.

αλλά ηλεκτρική ενέργεια Υγιεινή ψησταριά;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι.

Υπάρχει λόγος που οι ηλεκτρικές ψησταριές από τον George Foreman και το Hamilton Beach είναι τόσο δημοφιλείς. Είναι εξίσου βολικό και έχει πολλά οφέλη για την υγεία με άλλους τύπους γκριλ. Φυσικά, υπάρχουν ορισμένοι τομείς όπου αυτές οι εύχρηστες συσκευές είναι σε έλλειψη.

Μπορείτε να μαγειρέψετε υγιεινά γεύματα στην εσωτερική ηλεκτρική σχάρα.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για το ηλεκτρικό γκριλ. Γιατί είναι καλό για την υγεία; και πότε πρέπει να τα αποφεύγετε

Γιατί το ηλεκτρικό γκριλ είναι καλό για την υγεία

Οι περισσότεροι σεφ και διατροφολόγοι συμφωνούν ότι το ηλεκτρικό ψήσιμο στη σχάρα είναι ένας υγιεινός τρόπος μαγειρέματος. Σε αντίθεση με το ψήσιμο ή το ψήσιμο, το ψήσιμο στη σχάρα δεν απαιτεί τη χρήση πρόσθετου λίπους. Μην χρησιμοποιείτε ψωμί ή άλλες επικαλύψεις που αυξάνουν το θερμιδικό περιεχόμενο του φαγητού.

Όταν πρόκειται για ψήσιμο στη σχάρα Η χρήση ηλεκτρικής ψησταριάς είναι πιο υγιεινή από άλλες μεθόδους. Σε αντίθεση με τις ψησταριές αερίου, προπανίου ή κάρβουνου, οι ηλεκτρικές ψησταριές είναι λιγότερο καρκινογόνες και προωθούν το μαγείρεμα. Είναι επίσης εύκολο να ενσωματωθεί σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Όλα αυτά καθιστούν το ηλεκτρικό ψήσιμο στη σχάρα έναν υγιεινό τρόπο για να εμπλουτίσετε το ψητό σας φαγητό.

λιγότερα καρκινογόνα

Οι λάτρεις της ηλεκτρικής ψησταριάς επιθυμούν να τονίσουν ότι η ηλεκτρική ψησταριά βοηθά στην αποφυγή καρκινογόνων. Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι το ηλεκτρικό γκριλ δεν περιέχει καρκινογόνες ουσίες. Αν και αυτό δεν είναι απολύτως αληθές. Αλλά το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία είναι καρκινογόνο. Αλλά οι ηλεκτρικές ψησταριές αποφεύγουν τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH).

Οι PAH είναι οι χειρότεροι καρκινογόνοι παράγοντες από την καύση αερίου, άνθρακα και ξύλου.Βασικά, όπου υπάρχει καπνός, υπάρχουν PAH. Υπάρχουν επίσης στα τσιγάρα, τον σκόρο και τα καυσαέρια αυτοκινήτων. που εξηγεί πόσο απωθητικά είναι αυτά τα σωματίδια.

Όταν το λίπος από το κρέας στάζει στα κάρβουνα του μαγκάλι Τα λίπη θα αναφλεγούν και θα σχηματίσουν καπνό.Ο καπνός περιέχει PAH.Όταν ο καπνός περνά μέσα από το κρέας, ορισμένοι PAH μπορούν να συνδεθούν με τα τρόφιμα. Το ίδιο ισχύει και για τις σόμπες υγραερίου και τις ξυλόσομπες.

Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι οι PAH προκαλούν καρκίνο. ειδικά όταν χορηγείται σε μεγάλες ποσότητες Επομένως, η τακτική κατανάλωση κρέατος μαγειρεμένου σε ψησταριές με αέριο ή κάρβουνο μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Οι ηλεκτρικές ψησταριές δεν παράγουν αέριο και καπνό όπως οι ψησταριές με κάρβουνο ή υγραέριο. Ως εκ τούτου, δεν παράγει τόσο πολύ PAH.Η εστία παγιδεύει τις σταγόνες νερού στο πιάτο αντί να εισχωρήσει πίσω στο κρέας. Η αποβολή των σταγονιδίων μειώνει την ποσότητα των PAH στη διατροφή.

στην πραγματικότητα Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μείωση του καπνού και των σταγονιδίων νερού μπορεί να μειώσει τους PAH κατά 41-89%! Έτσι, η χρήση ηλεκτρικής ψησταριάς σίγουρα μειώνει τις καρκινογόνες ουσίες με τρόπο που δεν μπορούν οι επιλογές αερίου και κάρβουνου.

Φυσικά, ο καπνός από τη σχάρα στα κάρβουνα προσθέτει ωραία γεύση στο φαγητό. Οι επικριτές της ψησταριάς επισημαίνουν ότι τα τρόφιμα που μαγειρεύονται με ηλεκτρισμό δεν μυρίζουν σαν καπνός σχάρας. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να επαναφέρετε τη μυρωδιά του καπνού. που ορισμένες μέθοδοι δεν προσθέτουν PAH στη δίαιτα

Επομένως, για καλύτερη υγεία Χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική σχάρα και, αν θέλετε, προσθέστε τη γεύση καπνού χρησιμοποιώντας μια μέθοδο χωρίς PAH.

Λιγότερος κίνδυνος τροφιμογενούς ασθένειας

Η ηλεκτρική σχάρα θερμαίνεται γρήγορα και ομοιόμορφα. Οι μάγειρες δεν χρειάζεται να περιμένουν πολύ για να ζεσταθεί η σχάρα. Η μία πλευρά της ψησταριάς θα είναι πιο δροσερή από την άλλη, οπότε το αριστερό πόδι θα ψηθεί με τον ίδιο ρυθμό με το δεξί.

ηλεκτρικό γκριλ κάτοψη
κάτοψη της εσωτερικής ηλεκτρικής ψησταριάς

Αυτό δεν συμβαίνει πάντα με τις ψησταριές υγραερίου και κάρβουνου. Το κρέας στη μία πλευρά της ψησταριάς με κάρβουνα μπορεί να είναι υπερβολικά ψημένο. ενώ η άλλη πλευρά θα παραψηθεί. Αν και η ζεστή και η κρύα πλευρά της ψησταριάς έχουν τα πλεονεκτήματά τους. Αλλά είναι εύκολο να βεβαιωθείτε ότι το κρέας είναι ομοιόμορφα ψημένο ακόμα κι αν δεν είναι ψητό.

Ακόμη και το μαγείρεμα μπορεί να βοηθήσει τον μάγειρα. Ειδικά όσοι είναι νέοι στην τέχνη του ψησίματος. Αποφύγετε τις τροφιμογενείς ασθένειες που επηρεάζουν εκατομμύρια Αμερικανούς κάθε χρόνο.

Ασθένειες που μεταδίδονται με τρόφιμα όπως το E. coli και η σαλμονέλα. Προκαλείται από βακτήρια στο άψογο κρέας. σε ήπιες περιπτώσεις Μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές όπως κράμπες, ναυτία και έμετο Ωστόσο, σε ορισμένους πληθυσμούς όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι Η τροφιμογενής ασθένεια μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Μια ηλεκτρική σχάρα μπορεί να βοηθήσει τους μάγειρες να μαγειρεύουν το κρέας τους ομοιόμορφα. Συγκεκριμένα, οι ερασιτέχνες σεφ μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το χαρακτηριστικό. Η γρήγορη, ομοιόμορφη ζέστη σημαίνει ότι η κατανάλωση ψητών είναι πολύ πιο ασφαλής.

βολικό στη χρήση

Οι περισσότεροι διατροφολόγοι συμφωνούν ότι το ψήσιμο είναι η πιο υγιεινή μέθοδος μαγειρέματος, ωστόσο, η χρήση ψησίματος αερίου ή κάρβουνου μπορεί να είναι δύσκολη.

για σόμπα κάρβουνου Οι ψησταριές πρέπει να αγοράζουν κάρβουνο. Μετά άναψαν φωτιά και ζέσταναν τα κάρβουνα. Αυτή η διαδικασία μπορεί εύκολα να αυξήσει τον συνολικό χρόνο μαγειρέματος κατά μισή ώρα ή περισσότερο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει σύγχυση. Το κάρβουνο δεν είναι φιλικό με τα λευκά πουκάμισα.

Οι ψησταριές αερίου είναι συχνά μεγάλες και πρέπει να τοποθετούνται σε εξωτερικούς χώρους λόγω του μεγέθους τους και της μυρωδιάς του καπνού αερίου.

Οι ηλεκτρικές ψησταριές μπορεί να είναι μικρές για ευκολία. Υπάρχει μεγαλύτερη επιλογή Υπάρχουν όμως και σερβίτσια. Χωρίς καπνό, καθαρίζεται συχνά και δεν μυρίζει άσχημα.

Γιατί το ψήσιμο σε εσωτερικούς χώρους είναι πολύ βολικό. Ως εκ τούτου, οι ιδιοκτήτες μικρών ηλεκτρικών γκριλ είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να ψήνουν κρέας και λαχανικά στα κάρβουνα ως μέρος μιας μακροχρόνιας υγιεινής διατροφής από ό,τι στη σχάρα μια φορά το μήνα.

Οι κίνδυνοι των ηλεκτρικών γκριλ

Ενώ το ηλεκτρικό ψήσιμο στη σχάρα είναι ένας υγιεινός τρόπος μαγειρέματος, Αλλά δεν συμβαίνει χωρίς τους κινδύνους για την υγεία. Οι χρήστες ηλεκτρικών γκριλ θα πρέπει να γνωρίζουν δύο πιθανούς κινδύνους για την υγεία: τις ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs) και το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA).

HCA

Οι ερευνητές αναγνώρισαν την ετεροκυκλική αμίνη ως ισχυρό μεταλλαξιογόνο στο κρέας που μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Αυτές οι μεταλλάξεις έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Τα HCA σχηματίζονται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες αντιδρούν αρνητικά με τα αμινοξέα. Η κρεατίνη, συγκεκριμένα, βρίσκεται μόνο στον μυϊκό ιστό. Επομένως, δεν υπάρχει HCA κατά το μαγείρεμα λαχανικών ή φρούτων. Τα HCA υπάρχουν όταν ψήνουμε αρνί, κατσίκι, βοδινό, χοιρινό, κοτόπουλο ή ψάρι.

Τα σημάδια στα κάρβουνα στο ψητό κρέας είναι μια καλή ένδειξη της παρουσίας HCA. Δυστυχώς, δεν υπάρχει καλός τρόπος για να αποφύγετε τα σημάδια από κάρβουνα σε μια ηλεκτρική σχάρα. Τα σημάδια από κάρβουνα είναι στην πραγματικότητα ένα θετικό σημάδι ότι το φαγητό έχει καλή γεύση!

Πώς να μειώσετε το HCA

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για τη μείωση των HCAs συνολικά.Υπάρχουν επίσης τρόποι για την εξουδετέρωση των επιδράσεων του HCA με τη χρήση αντιοξειδωτικών.

1. Μαρινάρετε το κρέας σε κρασί ή μπύρα. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Πόρτο στην Πορτογαλία διαπίστωσε ότι το να σιγοβράζεις βόειο κρέας σε μπύρα ή κόκκινο κρασί μειώνει το HCA κατά 90%.

2. Χρησιμοποιήστε σκόρδο και/ή δεντρολίβανο για να τρίψετε ή να μαρινάρετε πριν το ψήσιμο. Σκόρδο, δεντρολίβανο και άλλα μπαχαρικά Μπορεί να μειώσει την παραγωγή HCA έως και 70%.

3. Σκεφτείτε να προμαγειρέψετε το κρέας στο φούρνο. Λιγότερο κάψιμο από το ψήσιμο σημαίνει λιγότερο HCA Το μαγείρεμα στο φούρνο με σχάρα είναι μια δημοφιλής μέθοδος εστιατορίου για μπριζόλες και άλλα χοντρά κομμάτια. Και λειτουργεί καλά και στο σπίτι. (Όταν επιλέγετε κρέας, να έχετε κατά νου ότι τα επεξεργασμένα κρέατα μπορεί να περιέχουν χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο.)

4. Όταν ψήνετε στη σχάρα, προσπαθήστε να αποφύγετε το υπερβολικό ψήσιμο γυρνώντας συχνά το κρέας.

5. Αφαιρέστε τα απανθρακωμένα μέρη του κρέατος πριν το σερβίρετε.

6. Τρώτε ψητό μοσχάρι μαζί με φρούτα και λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Μια δίαιτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο.

φαρμακευτικός οργανισμός

Η συσσώρευση HCA είναι ένα πρόβλημα με όλους τους τύπους ψησίματος. Ωστόσο, το PFOA είναι ένα πρόβλημα μόνο σε ορισμένες ηλεκτρικές ψησταριές, επομένως «είναι καλό το ηλεκτρικό γκριλ για την υγεία;» όταν ερωτάται, το PFOA εμφανίζεται πάντα.

Το PFOA είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές σε αντικολλητικές και μη αντιδραστικές επικαλύψεις, όπως το τεφλόν. Το 2019, περισσότερες από 180 χώρες συμφώνησαν να το απαγορεύσουν λόγω ανησυχιών για την υγεία.

Οι επιστήμονες δεν πίστεψαν ποτέ ότι το PFOA είναι ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση. Αλλά οι κατασκευαστές πιστεύουν ότι καίγεται κατά την παραγωγή, έτσι πολλές εταιρείες το χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν αντικολλητικές επιφάνειες για ηλεκτρικές ψησταριές, τηγάνια και άλλα μαγειρικά σκεύη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν αργότερα ότι το PFOA υπήρχε σε ίχνη σε πολλά μαγειρικά σκεύη. Τα χημικά δεν λειτουργούν σε χαμηλές θερμοκρασίες. αλλά όταν ψηθεί σε υψηλή θερμοκρασία Θα υπάρξει αντίδραση και μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία.

Το PFOA έχει συνδεθεί με χρόνια νεφρική νόσο. Διαταραχές του θυρεοειδούς, ηπατική νόσο, καρκίνος των όρχεων, υπογονιμότητα και λιγότερο βάρος Επομένως, είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγεται σε όλες τις περιπτώσεις.

Ευτυχώς, η κυβέρνηση ζητά από τους κατασκευαστές αντικολλητικών επικαλύψεων των ΗΠΑ να σταματήσουν να χρησιμοποιούν PFOA στις διαδικασίες τους έως το 2015. Ως εκ τούτου, οι ηλεκτρικές ψησταριές και άλλα αντικολλητικά σκεύη είναι πλέον διαθέσιμα. που παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια, επομένως δεν πρέπει να περιέχονται.

Ωστόσο, η Environmental Working Group (EWG) εξέφρασε ανησυχίες για άλλες χημικές ουσίες, όπως το PFOA, που βρίσκονται επί του παρόντος σε αντικολλητικές επικαλύψεις. Η EWG συνιστά να αποφεύγετε όλα τα μαγειρικά σκεύη με αντικολλητική επίστρωση ως προφύλαξη. Λένε ότι πρέπει να κολλήσετε με επιφάνειες μαγειρέματος από χυτοσίδηρο και ανοξείδωτο χάλυβα.

Αν και πολλές ηλεκτρικές ψησταριές έχουν μια αντικολλητική επιφάνεια που είναι βολική, Αλλά υπάρχουν κάποιες διαθέσιμες επιλογές από χυτοσίδηρο. με το κατάλληλο καρύκευμα Η επιφάνεια μαγειρέματος από χυτοσίδηρο δεν κολλάει στα τηγάνια και είναι εξίσου άνετη με άλλες επιλογές.

Τι να προσέξετε σε μια υγιή ηλεκτρική ψησταριά

Λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική υγεία της ηλεκτρικής ψησταριάς. Η επένδυση σε μια ηλεκτρική ψησταριά είναι λογική. Όταν εξετάζετε μια ηλεκτρική ψησταριά Παρακαλούμε δώστε προσοχή στα εξής:

Μέγεθος

Οι εσωτερικές ψησταριές είναι αρκετά μικρές ώστε να χωρούν σε πάγκο και λειτουργούν καλά όταν μαγειρεύουν για 1-2 άτομα.Οι ηλεκτρικές ψησταριές εξωτερικού χώρου μπορεί να είναι αρκετά μεγάλες. Αυτό διευκολύνει την προετοιμασία γευμάτων για μεγάλες ομάδες. Υπάρχει επίσης μια μικρότερη ηλεκτρική σχάρα. Αλλά λειτουργεί εξαιρετικά για την πόρτα του χώρου αποσκευών, το κάμπινγκ και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες.

Επιλέξτε ένα μέγεθος γκριλ που χρησιμοποιείτε συχνά για να μεγιστοποιήσετε τις δυνατότητες προαγωγής της υγείας σας.

επιφάνεια σχάρας

Η ηλεκτρική ψησταριά έχει μια εύκολη στο καθάρισμα, αντικολλητική κεραμική επιφάνεια που θερμαίνεται και ψύχεται γρήγορα. Οι ψησταριές με τέτοια επιφάνεια είναι πολύ βολικές στη χρήση. Επομένως, οι χρήστες τείνουν να πιστεύουν ότι το ψήσιμο στη σχάρα είναι μέρος της καθημερινότητάς τους.

ηλεκτρική σχάρα πάγκου
εσωτερική σχάρα στον πάγκο της κουζίνας

Ωστόσο, οι αντικολλητικές επικαλύψεις μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία. Και η επιφάνεια ψησίματος μπορεί να μην φτάσει τη μέγιστη θερμοκρασία που επιθυμούν ορισμένοι μάγειρες. Οι σόμπες από χυτοσίδηρο χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ζεσταθούν. Αποφύγετε όμως τις επικαλύψεις με αντικολλητικές χημικές ουσίες και την επίτευξη πολύ υψηλότερων θερμοκρασιών. Αυτό διευκολύνει τους μάγειρες να ψήνουν κρέας και λαχανικά στη σχάρα.

Επιπρόσθετα χαρακτηριστικά

Αν ο στόχος είναι η καλή υγεία Είναι καλή ιδέα να προμηθευτείτε μια ηλεκτρική ψησταριά με δίσκο σταγόνων για να πιάσετε σταγονίδια νερού που προκαλούν PAH.

Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε μια σχάρα με μετρητή θερμοκρασίας. Το μαγείρεμα του κρέατος στη σωστή θερμοκρασία μειώνει τον κίνδυνο τροφιμογενούς ασθένειας. Δεν έχουν όλες οι ηλεκτρικές ψησταριές ενσωματωμένους μετρητές θερμοκρασίας. κάντε το με τον καλύτερο τρόπο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *