Μπορώ να αφήσω τον φούρνο αναμμένο όταν δεν είμαι σπίτι;

By | 30 Ιουνίου, 2023

Μπορώ να αφήσω τον φούρνο αναμμένο όταν δεν είμαι σπίτι;

Γιατί να μην αφήσετε το σπίτι στο φούρνο σας;

Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Πυροπροστασίας μαγείρεμα χωρίς επίβλεψη κύριος λόγος Φωτιά από το μαγείρεμα σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Συμπεριλαμβανομένης της πυρκαγιάς που προκλήθηκε από τη σόμπα χωρίς να επιβλέπει κανείς καμία σύντομη απάντηση Για την ερώτηση «Μπορώ να ανάψω τη σόμπα όταν λείπω;» Αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε γιατί είναι μια επικίνδυνη προσέγγιση.

Πού νομίζεις ότι πας; Αν θέλετε το σπίτι σας να είναι εκεί όταν επιστρέψετε Μην φεύγετε από το σπίτι με αναμμένη τη σόμπα.

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν μπορούν να αφήσουν πίσω τη σόμπα για να ανακτήσουν ξεχασμένα αντικείμενα στο μπακάλικο ή συνταγές αργού μαγειρέματος για μια νύχτα. Δεν είναι περίεργο που οι άνθρωποι αμφισβητούν αν αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει με ασφάλεια.

Η κύρια δυσκολία στη λειτουργία της σόμπας είναι ότι μπορεί να προκύψουν προβλήματα ενώ δεν κοιτάζει. Εάν δεν είστε στο σπίτι Δεν έχετε τρόπο να αντιμετωπίσετε την κατάσταση και να πρέπει να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες.

Μπορεί να νομίζετε ότι τα επικίνδυνα προβλήματα είναι περίεργα. Έτσι, οι πιθανότητές σας είναι ελάχιστες όταν το κόψετε.Ωστόσο, τα προβλήματα με τη σόμπα είναι κοινά. Και οι κλήσεις προς τις πυροσβεστικές υπηρεσίες για μαγειρικές φωτιές αυξάνονται κατά τη διάρκεια εορτών όπως η Ημέρα των Ευχαριστιών και τα Χριστούγεννα.

Συγκεντρώσαμε πληροφορίες από κορυφαίες πηγές οικιακής πυρασφάλειας για να σας πούμε για την ασφάλεια των εστιών. Επίσης, θα απαντήσουμε σε συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τους κινδύνους του οικιακού μαγειρέματος και της χρήσης σόμπας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές φούρνων προειδοποιούν να μην χρησιμοποιείτε τον φούρνο χωρίς επίβλεψη και να μην αφήνετε τον φούρνο ανοιχτό για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Θα σας πούμε σε τι χρησιμεύουν αυτές οι προειδοποιήσεις και πώς μπορείτε να προετοιμαστείτε σε περίπτωση πυρκαγιάς σόμπας.

Οι κίνδυνοι ενός φούρνου χωρίς επίβλεψη

Ποτέ μην αφήνετε τον φούρνο χωρίς επίβλεψη ανεξάρτητα από το χρόνο που χρειάζεται. Ίσως πιστεύετε ότι μια γρήγορη βόλτα στο μπακάλικο δεν βλάπτει. Γιατί είναι πολύ λίγες οι πιθανότητες να συμβεί κάτι σε αυτό το διάστημα. Όμως το ατύχημα δεν είχε προγραμματιστεί εκ των προτέρων. Και δεν υπάρχει τρόπος να ξέρεις τι θα συμβεί όσο λείπεις.

Φωτογραφία φούρνου με τυρί, πατάτες και ντομάτες σε ταψί.

φαίνεται νόστιμο Θα πρέπει να ακολουθείτε το μαγείρεμα από το σπίτι για να μειώσετε τους πιθανούς κινδύνους πυρκαγιάς.

Αν κάτι πάει στραβά ενώ είστε εκεί Μπορείτε να λάβετε γρήγορα μέτρα για να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά. Για παράδειγμα, έχετε εύκολη πρόσβαση στον πυροσβεστήρα που έχετε στην κουζίνα σας;

Ωστόσο, εάν φύγετε όταν προκύψουν προβλήματα, Όλες οι πιθανότητες να μετριαστεί η ζημιά έχουν χαθεί. Και μπορεί να επιστρέψετε με μεγαλύτερα προβλήματα από όσα είχατε ποτέ.

Ακολουθούν μερικοί από τους κινδύνους που κρύβει ο φούρνος χωρίς επιτήρηση:

φωτιά στο φούρνο

Μια φωτιά σόμπας μπορεί να ξεκινήσει για διάφορους λόγους. Μερικές από τις αιτίες περιλαμβάνουν υπολείμματα φαγητού στο κάτω μέρος του φούρνου. λεκέδες από υπερβολικό λίπος ή κατά λάθος αφήνοντας πράγματα στο φούρνο (Χειμερινά γάντια, κουρέλια κ.λπ.)

Μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά σε φούρνο λόγω μηχανικής ή ηλεκτρικής βλάβης στον κλίβανο. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν ασυνείδητα. Ως εκ τούτου, μετά από μια δυσλειτουργία προκάλεσε πυρκαγιά. Θα πρέπει να ζητήσετε από έναν επαγγελματία επισκευαστή συσκευών κουζίνας να επιθεωρήσει και να συντηρήσει τη σόμπα σας. Μη λειτουργείτε έναν κατεστραμμένο φούρνο μέχρι να ελεγχθεί και να επισκευαστεί.

δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα

Το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) είναι ένα πολύ επικίνδυνο και τοξικό αέριο. Επομένως, ακόμη και η παραμικρή έκθεση μπορεί να αποβεί μοιραία. Οι σόμπες υγραερίου ενέχουν υψηλό κίνδυνο εκπομπών. μονοξείδιο του άνθρακα Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από CO. Το μονοξείδιο του άνθρακα μπορεί να σχηματιστεί όταν δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο για να διατηρηθεί η πλήρης καύση του φυσικού αερίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό επικίνδυνου για τη ζωή CO.

Η παρατεταμένη χρήση εστιών αερίου αυξάνει τον κίνδυνο συσσώρευσης μονοξειδίου του άνθρακα και αυξάνει την τοξικότητα του μονοξειδίου του άνθρακα. Μπορείτε να αποτρέψετε την έκθεση σε μονοξείδιο του άνθρακα και τη δηλητηρίαση αγοράζοντας έναν ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα. (γνωστός και ως ανιχνευτής CO) ή ελέγχοντας ότι ο τρέχων ανιχνευτής CO λειτουργεί.

Αφήστε τη σόμπα υγραερίου αναμμένη.

Το να αφήνετε μια σόμπα αερίου αναμμένη χωρίς επίβλεψη είναι δύο φορές πιο επικίνδυνο από μια ηλεκτρική κουζίνα. Αυτό συμβαίνει επειδή διατρέχετε τον κίνδυνο συσσώρευσης μονοξειδίου του άνθρακα και πιθανής πυρκαγιάς. Αν αφήσεις τη σόμπα αναμμένη και φύγεις από το σπίτι Δεν χρειάζεται να διατρέχετε πάντα μεγάλο κίνδυνο. Δεν έχετε τρόπο να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα αν συμβούν.

Αφήστε αναμμένη την ηλεκτρική κουζίνα.

Οι ηλεκτρικές σόμπες δεν καίνε καύσιμα ούτε χρησιμοποιούν αέριο για ενέργεια. Σε αντίθεση με μια σόμπα υγραερίου Και δεν υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα. Ωστόσο, το να ανάβετε μια ηλεκτρική κουζίνα ενώ λείπετε από το σπίτι είναι πιο επικίνδυνο.Τα θερμαντικά στοιχεία μπορούν να φτάσουν σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Ενέχει μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς. Η υπερβολική σπατάλη τροφίμων μπορεί να αναφλεγεί από εξαιρετικά υψηλή θερμότητα.

Οι πυρκαγιές σόμπας μπορούν να αντιμετωπιστούν εάν αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Αλλά μπορεί να γίνει ένα σημαντικό πρόβλημα εάν επιτραπεί να κλιμακωθεί.

Πώς να αποτρέψετε τη φωτιά στο φούρνο

Υπάρχουν απλά βήματα. Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αποτρέψετε τις πυρκαγιές της σόμπας. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το υπερβολικό λίπος και τα ανεπιθύμητα υλικά μπορούν να προκαλέσουν φωτιά στη σόμπα.

Ακολουθούν μερικά από τα καλύτερα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποτρέψετε τις πυρκαγιές της σόμπας:

  • Καθαρίζετε τακτικά τη σόμπα σας και βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρή πριν τη χρησιμοποιήσετε για μαγείρεμα.
  • Χρησιμοποιείτε πάντα ένα πιάτο ή τηγάνι αντί να τοποθετείτε το φαγητό απευθείας στη σχάρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πτώση τροφής και λίπους και ανάφλεξη.
  • Εάν ψήνετε ζύμη (όπως κέικ ή αρτοσκευάσματα), τοποθετήστε ένα ειδικό πιάτο ή ένα μεγάλο ταψί από κάτω για να πιάσετε τυχόν περίσσεια ζύμης που μπορεί να τρέξει στις πλευρές.
  • Εάν μαγειρεύετε φαγητό με πολύ λίπος ή λάδι, κρατήστε το καπάκι ανοιχτό.
  • Αν το ψήνουμε στο φούρνο, στραγγίζουμε το περιττό λίπος ομοιόμορφα αφαιρώντας το ταψί από τον φούρνο (κάθε μισή ώρα για μεγαλύτερα πιάτα και κάθε ώρα για μικρότερα πιάτα).
  • Μην βάζετε περιττά αντικείμενα στο φούρνο. Είτε το χρησιμοποιείτε είτε όχι.
  • Ζητήστε από έναν επαγγελματία επισκευαστή συσκευών κουζίνας να ελέγχει τακτικά τον φούρνο σας για να βεβαιωθεί ότι λειτουργεί αποτελεσματικά και χωρίς προβλήματα.
Εικόνα ενός ατόμου που καθαρίζει το φούρνο με το χέρι

Διατηρήστε τον φούρνο σας καθαρό και αφαιρέστε τα υπολείμματα φαγητού για να μειώσετε την πιθανότητα πυρκαγιάς.

Πώς να αντιμετωπίσετε τη φωτιά στη σόμπα

Πυροσβεστική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών Παρέχετε χρήσιμα σύμβολα που θα σας βοηθήσουν να θυμάστε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε εάν συναντήσετε φωτιά στη σόμπα.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε όταν αντιμετωπίζετε μια φωτιά φούρνου είναι να κλείσετε την πόρτα του φούρνου. Αν δείτε φως όταν ανοίγετε την πόρτα του φούρνου, σβήστε το αμέσως, Αν δείτε φως από μια κλειστή πόρτα του φούρνου, σβήστε το αμέσως. Κλείστε την πόρτα αντί να την ανοίξετε.

Εάν κλείσετε την πόρτα του φούρνου και η φωτιά είναι μικρή και έχει ήδη σβήσει. (Το κλείσιμο της πόρτας θα αφαιρέσει το υπερβολικό οξυγόνο για να αναπληρώσει το φως.) Μπορείτε να ανοίξετε τα παράθυρα. Αυτό θα επιτρέψει στον καπνό να διαφύγει από το δωμάτιο.

Εάν κλείσετε την πόρτα του φούρνου και η πόρτα δεν βγαίνει Βγείτε αμέσως από το σπίτι και καλέστε το 911 εάν η φωτιά και οι φλόγες είναι αρκετά μεγάλες ώστε να ξεφύγουν από τη σόμπα. Θα πρέπει να φύγετε αμέσως από το σπίτι και να καλέσετε το 911.

FAQ

Ακολουθούν ορισμένες συχνές ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια του φούρνου. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφήσει χωρίς επίβλεψη τυχόν συσκευές αερίου ή θέρμανσης. Το ίδιο ισχύει και για άλλες συσκευές μαγειρέματος, όπως φριτέζες και θερμάστρες στο οικογενειακό σας δωμάτιο. Και τα δύο μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο πυρκαγιάς. και δεν πρέπει να μένει μόνο του κατά τη χρήση

Πόσο καιρό μπορώ να διατηρήσω τον φούρνο μου;

Αν ψάχνετε για συγκεκριμένη μάρκα και μοντέλο φούρνου Συχνά θα βρείτε οδηγίες ειδικές για τον κατασκευαστή. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως περάσετε πολύ χρόνο στον φούρνο σας. (αρκεί να μην είναι πολύ υψηλή η θερμοκρασία), αρκεί να προσέξεις.

Είναι φυσιολογικό ο φούρνος να λειτουργεί περισσότερο για συνταγές όπως γαλοπούλα ή ψωμί. Έτσι ο φούρνος μπορεί να αντέξει αυτούς τους μεγάλους χρόνους μαγειρέματος. Θα πρέπει να αποφεύγετε το μαγείρεμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα όταν ο φούρνος είναι χωρίς επίβλεψη, όπως κατά τη διάρκεια της νύχτας ή όταν λείπετε από το σπίτι.

Εάν το φαγητό σας αργεί να ψηθεί στο φούρνο. Ελέγχετε περιοδικά για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Είναι καλή πρακτική να ελέγχετε το φαγητό σας για να βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί σωστά και να το έχετε πάντα υπόψη σας.

Σβήνει αυτόματα ο φούρνος;

Ορισμένοι φούρνοι έχουν αυτόματη απενεργοποίηση! Οι πιο δημοφιλείς μάρκες φούρνων διαθέτουν νέες επιλογές συσκευών κουζίνας με ψηφιακούς χρονοδιακόπτες ύπνου. Ορισμένοι φούρνοι διαθέτουν σύστημα αυτόματης απενεργοποίησης. Άλλοι έχουν μια επιλογή ψηφιακού χρονοδιακόπτη όπου μπορείτε να ρυθμίσετε ένα χρονόμετρο για να απενεργοποιείται ο φούρνος σε συγκεκριμένες ώρες.

Δεν έχουν όλοι οι φούρνοι επιλογή αυτόματης απενεργοποίησης. Αυτή είναι συνήθως μια μεταγενέστερη έκδοση.

Εάν σκέφτεστε να φύγετε από το σπίτι επειδή ο φούρνος μόλις σβήσατε, μην το κάνετε. Δεν πρέπει να εμπιστεύεστε ότι ο φούρνος σβήνει μόνος του.

Τι πρέπει να κάνω αν αφήσω το φούρνο αναμμένο όλη τη νύχτα;

Το πρώτο βήμα είναι να σβήσετε αμέσως τη σόμπα. Η λήθη είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. Έτσι, μπορεί να ξυπνήσετε και να διαπιστώσετε ότι εσείς ή κάποιος άλλος στο σπίτι αφήσατε κατά λάθος τη σόμπα αναμμένη τη νύχτα. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να θυμηθείτε αυτήν την εμπειρία. Και πάντα να ελέγχετε και να σβήνετε τη σόμπα αμέσως μετά τη χρήση.

Εάν χρησιμοποιείτε σόμπα υγραερίου Ελέγξτε τον ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν συναγερμοί. Εάν δεν έχετε ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα Θα πρέπει να αγοράσετε έναν ανιχνευτή αερίου. Ειδικά αν έχετε εξοπλισμό με αέριο.

Μπορώ να αφήσω τον φούρνο της τοστιέρας αναμμένος όταν φεύγω από το σπίτι;

Οι φούρνοι τοστιέρας είναι εξίσου ευαίσθητοι στις φωτιές της κουζίνας με τους συμβατικούς φούρνους. όσον αφορά την πυρασφάλεια Και δεν πρέπει να φεύγετε από το σπίτι με το φούρνο αναμμένο.

Οι φούρνοι τοστιέρας βρίσκονται συχνά σε πάγκους κουζίνας κοντά σε πολλά εύφλεκτα υλικά. Συνήθως βρίσκονται κάτω από ξύλινα ράφια και είναι συχνά δίπλα σε ένα ή δύο γάντια φούρνου, πετσέτες πιάτων, βιβλία μαγειρικής και άλλα αντικείμενα. Αυτό μπορεί εύκολα να αναφλεγεί και να οδηγήσει σε μαζικές πυρκαγιές σε σπίτια.

Βεβαιωθείτε ότι ο πάγκος σας είναι καθαρός και ο φούρνος της τοστιέρας δεν είναι έξω από το σπίτι.

Οι ηλεκτρικοί φούρνοι εκπέμπουν μονοξείδιο του άνθρακα;

Οι ηλεκτρικές σόμπες δεν εκπέμπουν μονοξείδιο του άνθρακα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ηλεκτρικές σόμπες δεν χρησιμοποιούν καύσιμο ως πηγή ενέργειας. Δεν υπάρχει κίνδυνος εκπομπής ή συσσώρευσης μονοξειδίου του άνθρακα καθώς δεν υπάρχει μονοξείδιο του άνθρακα στη διαδικασία.

Οι ηλεκτρικές σόμπες αποτελούν επίσης κίνδυνο πυρκαγιάς. Οπότε να το έχετε υπόψη σας. Οι ηλεκτρικοί φούρνοι κινδυνεύουν επίσης από διακοπές ρεύματος. Προκαλώντας ανάφλεξη του εσωτερικού του φούρνου

Πώς ξεκίνησε η φωτιά στο φούρνο;

Μια φωτιά σόμπας μπορεί να ξεκινήσει για διάφορους λόγους. Κάποια από αυτά μπορούν να προληφθούν και άλλα όχι. Η δυνατότητα πρόληψης είναι κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου. Επειδή μπορείτε να προσπαθήσετε να βεβαιωθείτε ότι αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν.

Τα ακατάλληλα υπολείμματα φαγητού ξεκινούν συχνά στη φωτιά του φούρνου και το υπερβολικό λίπος από το μαγείρεμα που χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες λιπών και ελαίων μπορεί να εμποδίσει το κάψιμο του φούρνου. Μπορείτε να αποτρέψετε και τα δύο προβλήματα καθαρίζοντας τακτικά τον φούρνο σας. Και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν υπολείμματα φαγητού στο κάτω μέρος του φούρνου πριν το μαγείρεμα.

Μερικές φορές τα πράγματα που δεν μπαίνουν στο φούρνο αφήνονται κατά λάθος εκεί και αναφλέγονται. Αυτά είναι συνήθως γάντια φούρνου ή πανιά πιάτων και κουρέλια. Μην τοποθετείτε περιττά αντικείμενα στη σόμπα. είτε το χρησιμοποιείτε είτε όχι

Δυσλειτουργίες στον φούρνο σας μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή και δεν οφείλονται στο πρόβλημά σας. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία επισκευαστή συσκευών κουζίνας για έλεγχο.

Διατηρήστε τον φούρνο της τοστιέρας καθαρούς και ακατάστατους πάγκους για να μειώσετε τον κίνδυνο πυρκαγιάς στην κουζίνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *